Pekan mielipidekirjoitus katuturvallisuudesta ja alaikäisistä Savon Sanomissa 7.3.2023

11.3.2023

Katuturvallisuutta on kohennettava myös Itä-Suomessa

Kaduilla ja julkisilla paikoilla oli viime vuonna aiempaa turvattomampaa. Poliisin tilastojen mukaan katuturvallisuustilanne on heikentynyt jopa kymmenen vuoden takaiselle tasolle. Ryöstöt ja pahoinpitelyt ovat lisääntyneet, eikä Itä-Suomi ole valitettavasti jäänyt tästä kehityksestä paitsi.

Poliisihallituksen mukaan Suomen kahdenkymmenen suurimman kaupungin katuturvallisuus oli viime vuonna paras Salossa, kun taas Kuopiossa oli kuudenneksi turvattominta.

Ilmiö näkyy laajemmin koko Itä-Suomessa, sillä omaisuus- ja väkivaltarikokset ovat Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella jatkuvasti lisääntyneet. Yhdenlainen huippu saavutettiin viime vuonna, jolloin poliisin tietoon tuli täällä jo 5768 omaisuusrikosta ja 3621 väkivaltarikosta.

Kehitys on huolestuttava, mutta vieläkin huolestuttavampaa on alaikäisten tekemien väkivaltarikosten määrä ja lisääntyminen. Alle 15-vuotiaat tekivät viime vuonna Itä-Suomessa jo peräti 235 pahoinpitelyä, mikä lyö laudalta jopa 15–17-vuotiaiden pahoinpitelyyn syyllistymiset, niitä kun oli ”vain” 175.

Poliisin mukaan Itä-Suomessa ei ole kuitenkaan vielä toistaiseksi havaintoja samanlaisista nuorisojengeistä kuin pääkaupunkiseudulla. Jatkossa tilanne on tuskin näin auvoinen, sillä se, mitä nyt tapahtuu Helsingissä, tapahtuu yleensä ennen pitkää myös Kuopiossa.

Jonkinlaista ”peesausta” onkin poliisin mukaan jo havaittu. Itä-Suomessa on sattunut yksittäistapauksia, jolloin nuoret ovat esimerkiksi ryöstäneet toisilta nuorilta merkkivaatteita, tai porukalle on kehitetty jokin lähiöön viittaava nimi.

Asioihin on syytä puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Meidän on pidettävä myös jatkossa elämänmeno täällä sellaisena, että kenenkään ei tarvitse pelätä tulevansa ryöstetyksi tai pahoinpidellyksi sen enempää keskustassa kuin omalla kotikadullaan.

Tämä edellyttää paneutumista ja tukitoimia niin perheissä, kotouttamisessa kuin koko yhteiskunnassa. Yhteiskunnan on esimerkiksi tuettava perheiden ja koulujen kasvatustyötä, mutta sen on myös panostettava turvallisuuteen. Poliisin rahoitusta on sen vuoksi lisättävä, jotta poliisin läsnäolo ja näkyvyys paranevat myös meillä Itä-Suomessa.