Pekan mielipidekirjoitus Kuopion lähidemokratiasta Savon Sanomissa 22.5.2021

22.5.2021

Myös kantakuopiolaiset ansaitsevat vaikuttamisväylän

Kuopion kaupunginvaltuusto on juuri päivittänyt kaupungin kuuden pitäjäraadin toimintasäännön. Sen mukaan pitäjäraadin tehtävänä on edistää oman alueensa asukkaiden hyvinvointia, osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä alueen kehittymistä. Pitäjäraadit tarjoavat tehtävänsä mukaisesti alueensa asukkaille väylän kehittää palveluita, demokratiaa, yrittäjyyttä ja hyvinvointia.

Edellä lueteltu pitäjäraadin toiminta-ajatus ja tehtävä kuulostavat hyvältä. Ne ovat olleet todellisuutta jo vuodesta 2017 alkaen Kuopion kaupungin kuudella kuntaliitosalueella: Riistavedellä, Vehmersalmella, Karttulassa, Nilsiässä, Maaningalla ja Juankoskella.

Näillä kuudella alueilla asui Tilastokeskuksen mukaan muutama vuosi sitten yhteensä alle 20 000 ihmistä. Vertailun vuoksi yksistään Petosella asui pari vuotta sitten jo lähes 15 000 asukasta.

Kuopiossa asuu runsaat 120 000 ihmistä, joten kaupunki on järjestänyt pitäjäraatien kautta osallistumis- ja vaikuttamisväylän alle kuudesosalle omista asukkaistaan. Se taas tarkoittaa sitä, että useammalla kuin joka viidellä kuudesta kuopiolaisesta ei ole vastaavaa väylää osallistua ja vaikuttaa oman kaupunkinsa asioihin.

Onko tämä oikein? Eikö myös ruutukaava-alueella asuvilla kuopiolaisilla pitäisi olla vastaavanlainen oikeus lähidemokratiaan?

Kuopion kaupungin strategiassa yksi keskeinen tavoite on asukkaiden ja järjestöjen ottaminen mukaan kaikkeen suunnitteluun, toimintaan ja päätöksentekoon. Ruutukaava-alueen kaupunginosa- ja asukasyhdistyksillä on jo nyt tässä tärkeä rooli, mutta se ei ole silti sama asia kuin esimerkiksi pitäjäraadeilla oleva lausunto-oikeus kaupungin talousarviosta ja strategiasta.

Onkin toivottavaa, että uusi kaupunginvaltuusto ryhtyy pikaisesti pohtimaan keinoja, joilla lisätään lähidemokratiaa ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia myös Kuopion ruutukaava-alueella. Se olisi paitsi tasapuolista myös oikeudenmukaista.

Pekka Niiranen

kaupunginvaltuutettu

kuntavaaliehdokas (kok.)

Kuopio