Teemat

Omaishoito on taloudellista ja inhimillistä24.1.2015 16:17

Olen käynyt kuopiolaisen omaishoitajan ja hänen hoidettavansa kodissa kohtuullisen usein. Aikoinaan vuosia sitten jopa asuin samassa talossa heidän kanssaan. Kyseessä ovat oma äitini ja isäni, hoitaja ja hoidettava.

Talo on 1960-luvulla rakennettu kolmekerroksinen omakotitalo, josta ylimmäinen kerros on annettu vuokralle. Vanhempani asuvat ensimmäisessä kerroksessa ja saunatilat ovat kellarikerroksessa. Tällaiset, rakennusajalle tyypilliset maanalaiset pesutilat, tuovat iän ja sairauden myötä ongelmia: portaissa kulku on tavallista hitaampaa ja esimerkiksi seinään on pitänyt laittaa ylimääräistä kaidetta.

Kuopio, jonka kaupunginvaltuustossa olen ensimmäistä kautta jäsenenä, on säästösyistä poistanut omaishoitajilta alimman palkkioluokan. Omaishoitoa onkin monessa kunnassa pidetty vain menoeränä, joskus jopa pelkästään kansaneläkkeen jatkeena.

Kyse on siis rahasta, jonka rinnalla hoitotyön arvostus ja inhimillisyys saavat väistyä. Omaishoitoa voitaisiin kuitenkin puolustaa juuri tällä samalla perusteella: omaisen pyyteettömästi tekemä hoitotyö on yhteiskunnan kannalta erittäin edullinen vaihtoehto.

Omaistaan eri tavoin auttavia suomalaisia on nyt jo yli miljoona, joista arviolta 350 000 on enemmän tai vähemmän päätoimisia omaishoitajia. Näistä omaishoitajista on kuitenkin vain noin 43 000 sellaisia, joilla on hoidettavan kunnan kanssa tehty omaishoitosopimus.

Kansallisessa omaishoidon kehittämisohjelmassa (KOHO) on arvioitu, että omaishoidon tuella tehdyn hoitotyön laskennallinen arvo on noin 1,7 miljardia euroa. Omaishoidon tuen kustannukset ovat vuositasolla kuitenkin vain 450 miljoonaa euroa, joten omaishoidon tuki vähentää julkisia palvelumenoja noin 1,3 miljardia euroa vuodessa. Sen lisäksi, että omaishoito on inhimillistä, se on yhteiskunnan kannalta siis mitä suurimmassa määrin myös taloudellista.

KOHO:ssa esitetään, että sopimusomaishoidosta säädettäisiin laki, joka sisältäisi yhtenäiset hoitopalkkiokriteerit ja tukiluokat. Olen kansanedustajaehdokkaana valmis edistämään tällaisen lain synnyttämistä Suomeen.


Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.