Teemat

Vaihtoehtoja vanhusten laitoshoidolle24.1.2015 16:10

Laitoshoitoa pidetään lähes ainoana vaihtoehtona ikäihmiselle, joka ei enää pysty asumaan omassa kodissaan. Laitoksiin joutuukin nykyisin yhä enemmän myös niitä, jotka eivät tällaista hoitoa vielä tarvitse.

Laitoshoidolle on kuitenkin olemassa pehmeämpiä ja inhimillisempiä vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi pienryhmäkoti ja perhehoito.

Ryhmäkodeissa asutaan jo

Lieksan kaupunki on ottanut jo vuonna 2007 omaan palveluvalikoimaansa vanhusten pienryhmäkodit, joissa vanhukset asuvat keskenään. Tällaisia ryhmäkoteja on Lieksassa nyt jo yhdeksässä kerrostalohuoneistossa. Ryhmäkodin jokaisella asukkaalla on oma huone, kun taas yhteistä tilaa ovat keittiö, olohuone ja sauna.

Asunnossa käy kunnallisen kotiavustajan lisäksi tarvittaessa henkilökohtainen avustaja. Lounaan valmistaa - asiakkaiden toiveiden mukaisesti - yksityinen pitopalvelu, ja jääkaapissa on jokaisella asukkaalla oma hylly. Ryhmäkotiin tilatut ruoka-annokset maksavat saman verran kuin kaupungin ateriapalvelussa.

Ryhmäasuminen tulee niin asukkaalle kuin kunnallekin huomattavasti laitoshoitoa edullisemmaksi. Asukkaat maksavat asumisestaan kohtuullista vuokraa, kun taas kunnalle yhden vanhuksen asuminen ryhmäkodissa maksaa Lieksan sosiaalijohtajan laskelmien mukaan vain 20 euroa vuorokaudessa. Laitoshoidossa vastaava asuminen maksaisi neljä kertaa enemmän.

Perhehoidossa nelisensataa ikäihmistä

Ryhmäkotien tavoin toimiva vaihtoehto on myös vanhusten perhehoito, jossa ikäihmiset asuvat sananmukaisesti perhehoitajan kotona. Tämä hoitomuoto soveltuu hyvin myös dementoituneille vanhuksille.

Perhehoitoa ei silti vielä tunneta tarpeeksi. Perhehoitoliiton mukaan koko maassa on tavalla tai toisella tällä hetkellä perhehoidossa nelisensataa ikäihmistä.

Hollannin malli

Hollannissa ihmisen halutaan olevan osa yhteisöä myös vanhana, ja siellä ikäihmiset voivat itse valita haluamansa asumismuodon ja ostaa sinne tarvitsemiaan palveluita. Tavoitteena on - senioreiden niin halutessa - elinikäinen asuminen samalla asuinalueella.

Tämä ns. naapurustomalli koostuu palvelu- ja hoivavyöhykkeistä, joissa on ikäihmisten terveydentilaan ja elämäntilanteeseen sopivia asumisvaihtoehtoja, palveluita ja harrastusmahdollisuuksia.

Ehkä ennakkoluulottomin asumismuoto on tilapäisasunto, eli pieni siirrettävä elementtitalo. Hoivaa tarvitseva vanhus voi saada tällaisen tilapäisasunnon vaikkapa oman lapsensa pihamaalle. Asunto voidaan siirtää pihalta pois sitten, kun sille ei enää ole tarvetta.

Vaihtoehtoja ryhdyttävä käyttämään

Ryhmäkodit, perhehoito ja Hollannissa käytössä jo olevat ratkaisut on otettava ennakkoluulottomasti käyttöön laitoshoidon vaihtoehtona. Ikäihmisiä on kohdeltava yksilöinä, heidän omaa tahtoaan on kunnioitettava ja heitä on kuultava myös silloin, kun asuminen omassa kodissa ei enää tule kysymykseen.


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 24.1.2015 17:02

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.