Teemat

Edessä vyönkiristystalkoot16.1.2011 20:38

Julkisen talouden kestävyysvaje on valtiovarainministeriön (VM) laskelmien mukaan seuraavien vuosien aikana yhteensä 10,5 miljardia euroa. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että me syömme enemmän kuin tienaamme. Jokainen ymmärtää omalta kohdaltaan, ettei tällainen yli varojen eläminen onnistu loputtomiin.

VM:n mukaan asiaan on tartuttava etupainotteisesti leikkaamalla menoja ja korottamalla veroja. Monille poliitikoille tällainen resepti on kauhistus, ja ongelman onkin väitetty ratkeavan lähes itsestään, talouskasvulla.

Pelkkä talouskasvu ei pelasta

Talousennusteisiin tutustumalla voi kuitenkin huomata, että pelkkään talouskasvuun ripustautuminen on joko toiveajattelua tai tietoista itsepetosta.

Seuraavien 50 vuoden aikana talouskasvu on VM:n arvion mukaan keskimäärin 1,7 prosenttia vuodessa, kun se 1990- ja 2000-luvuilla on ollut keskimäärin 2,1 prosenttia.

Näin pieni talouskasvu ei millään riitä kuromaan kestävyysvajetta umpeen - ei vaikka siihen tarrautuminen veisikin keskustelun sopivasti pois edessä häämöttävistä ikävistä päätöksistä.

Edessä vyönkiristystalkoot

Presidentti J. K. Paasikivi oli aikoinaan sitä mieltä, että tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku. Myös meidän on aika tunnustaa, ettei näin voida enää jatkaa.

Tulevalla eduskunnalla on edessä vain ikäviä päätöksiä, sillä valtion on pakko leikata menoja ja kiristää veroja. Se, mistä ja miten näin tehdään, on vielä epäselvää, mutta itse ajatukseen on syytä totuttautua jo nyt.

Tehtiinpä sitten niin tai näin, verotuksen on oltava kannustavaa ja oikeudenmukaista. Työntekoa ja yrittäjyyttä on tuettava ja tuloeroja pienennettävä.

Toivon saavani Sinulta näkemyksiä siitä, mistä näissä tulevissa vyönkiristystalkoissa olisi aloitettava.